NASLOV

Hrastovec 1
1236 Trzin, Slovenija

}

ODPIRALNI ČAS

Pon.: 9:30 – 15:00
Tor. – Čet.: 7:00 – 15:00
Pet.: 7:00 – 14:30

KONTAKT

+386 1 542 99 10
info@lcr.si

Napajalniki za sisteme KNX

Na naših straneh smo že pisali o napajalniku Mean Well za KNX, KNX-20E-640. Tokrat pa si bomo ogledali, zakaj je namenski napajalnik za sistem KNX potreben in kaj ga loči od navadnega napajalnika.

 

Avtomatizacija stavb
Z napredkom tehnologije se povečujejo zahteve po avtomatizaciji stavb, tako v zasebnem kot tudi poslovnem okolju. Avtomatizacija obsega več področij, od nadzornih sistemov za klimo, varnostnih sistemov do razsvetljave itd. V preteklosti so bili sistemi ločeni in je vsak potreboval svojo nadzorno enoto ter komplicirano ožičenje. Posledica so zahtevno projektiranje, inštalacija ter vzdrževanje takšnih sistemov. Za odpravo omenjenih težav je bil razvit sistem KNX, ki omogoča komunikacijo preko dveh dodatnih žic med vsemi napravami povezanimi v sistem. Na ta način se zmanjša obseg inštalacije in zahtevnost vzdrževanja.

Slika 1: Tradicionalni sistem in sistem KNX (spodaj) s skupnim vodilom.

 

Napajalnik za KNX vodilo
Ne glede na kompleksnost sistema KNX, za pravilno delovanje potrebujemo napajalnike za napajanje KNX vodila. V osnovi potrebujemo za napajanje vodila KNX 30 V napetosti, vsaka naprava pa porabi 10 mA toka. Vendar pa sistem z navadnim 30 V napajalnikom ne bi deloval, saj mora imeti napajalnik KNX vgrajeno dodatno »dušilko« za pravilno delovanje. Sicer pa si oglejmo tri primere (Slika 2):
V prvem primeru imamo med seboj povezano stikalo in elektronske rolete. Napajalnik KNX ni priključen in sistem ne deluje, saj ni napajanja za KNX vodilo. V drugem primeru priključimo standardni 30 V napajalnik. Ob pritisku na stikalo pošlje stikalo aktivacijski pulz, vendar pa ta pulz ni popoln in komunikacija med napravama ne steče. V tretjem primeru pa je uporabljen napajalnik KNX z vgrajeno dušilko. Ko stikalo odpošlje aktivacijski pulz, bo napajalnik takoj »odgovoril« s svojim impulzom. Oba pulza skupaj trajata eno periodo 10 kHz signala in skupaj tvorita logično »0« na vodilu KNX. Ko je na vodilu prisotnih samo 30 V, to predstavlja logično »1«. Opisan princip je osnova za komunikacijo po vodilu KNX in pojasni, zakaj mora biti napajalniku dodana dušilka. Kot je bilo zgoraj omenjeno, posamezna naprava potrebuje 10 mA toka. Če pogledamo specifikacijo Mean Well napajalnika KNX-20E-640, ima le-ta 640 mA izhodnega toka, kar pomeni, da lahko z njim napajamo sistem 64 naprav vezanih na vodilo KNX.

Slika 2

 

Velikost je pomembna
Večina naprav KNX je nameščenih v omaricah v stavbah. Ohišje naprav KNX naj bi bilo oblikovano v skladu s standardom DIN 43880, kar zagotavlja enotnost naprav ob inštalaciji. Širina naprav je označena z enoto SU (standard unit), kar je 18 mm. Večinoma so napajalniki 640 mA širine 4 U, kar je 54 mm. Omenjeni napajalnik Mean Well je širok 3U, kar pomeni več prostora na DIN letvi za druge naprave. Sistem KNX omogoča veliko prednosti pri nadzoru in opravljanju sistemov v stavbah. Za stabilno in zanesljivo delovanje je napajalnik KNX ključen element vsakega sistema KNX. Z več kot 30-letnimi izkušnjami na industrijskem področju je Mean Well razvil KNX-20E-640, ki bo zagotavljal zanesljivo in varno delovanje sistema KNX.

INDUSTRIJSKI NAPAJALNIKI

INDUSTRIJSKI RAČUNALNIKI

SSD, RAM, MODULI

KNX

AKUMULATORJI

LED

VGRADNI ZVOČNIKI VISATON

ELEKTROMEHANSKE KOMPONENTE

VENTILATORJI

AKTUATORJI

LCR IZDELKI

FOTOVOLTAIKA

POGONSKA TEHNIKA